3D YazıcılarAnetKalibrasyon

Anet A8 3D Yazıcı Kurulum ve Ayarlar

Anet A8 popüler ve ucuz maliyetli 3D yazıcılardan biridir ve bilindiği gibi modüler şekilde kurulu olmadan gelmektedir.  Gearbest veya Aliexpress gibi Çin bazlı sitelerde etrafta yayınlanan özel indirim kodları ile yaklaşık $100-150 arası bir fiyata bulunabilmekte. Sipariş ettiğinizde bir kit halinde gelir ve kendiniz monte etmeniz gerekiyor.

Kurulumu son derece basit olmasına rağmen yine bir zaman almaktadır. Daha hızlı ve sorunsuz kurulum yapmak için Anet teknik ekibi 3 ayrı video yayınlamıştır. Anet A8 modeli zaman zaman revizyondan geçmektedir. Burada anlatılan kurulum 2019 sonuna kadar satılan modeli kapsamaktadır.

Sırasıyla şimdi kurulum adımlarını anlatan videoları takip edelim.

Video-1 Tüm elektronik ve hareketli aksamın ön testi

Bu adımı atlayabilirsiniz ancak tavsiyemiz kurulum yapmadan önce tüm motorlar, güç kaynağı, sensörler vs düzgün çalışıyor mu test amaçlı ön kurulum yaparak deneyebilirsiniz.

Video-2 Paketin Açılması ve İlk Kurulum Adımları

Başlarken şunu belirtmek lazım.Cihazın gövdesi ucuzluğunun da bir özelliği olarak metal değil akrilik malzemeden oluşuyor. Bu akrilik parçaların üzeri kağıt bantla kaplı. Videoda bu bantlarla monte ediliyor ancak cihazınızın estetik görünmesi açısından önce oturun akrilik parçaların bantlarını sökün.

Not: Sakın hotbed yani baskı tablası üzerindeki sarı bantları çıkarmayın eğer elinizde üzerine koyacak hazır buildtak, pei veya cam yoksa. Bu baskı esnasında filamentin tablaya yapışması için gereklidir. Kazara çıksa veya bantlar deforme olursa korkmayın mavi bant satın alabilir veya daha kesin çözüm 220×200 mm ebadında Buildtak veya PEI denilen tablaya yapışan bir malzeme kullanabilirsiniz. Veya en basiti o ebatlarda cam/ayna kestirip özel 3D yazıcı spreyi, ona da para vermem derseniz saç spreyi püskürterek baskının tablaya yapışmasını sağlarsınız. Bu bahsedilen şeylerin detayları internetten bakarsınız.

Video-3: Kurulum Devamı

Video-4 Son Ayarlar ve kalibrasyon

Son olarak bu videoyu dikkatli izleyin.

Eğer opsiyonel olarak satın alınan otomatik seviye sensörünüz yoksa almayı düşünün. Bu sensöre sahip olmak gerçekten işinizi kolaylaştıracaktır. Videoda anlatılan sensör yerine popüler BL Touch marka sensör tercih edebilirsiniz. Biraz pahalı ama değer. Daha ucuzu da var 3D Touch.

Artık Anet A8 3D yazıcınızı kurdunuz ve baskıya hazır. İnternette yazıcıyı araştırırken muhtemelen rastlamışsınızdır. Yazıcının elektrik donanımının güvenlik zaafı olduğu yönünde. Bu doğrudur ve yazıcınızı bir çok kişinin yaptığı gibi yükseltmelerle daha güvenli ve daha konforlu hale getirebilirsiniz. Bunu nasıl yapabilirsiniz internette bolca video ve kaynak mevcut ama ben kendi tecrübelerimle bunların bir çoğunu inceledim ve her bir geliştirme için çeşitli alternatiflerin olduğunu gördüm. Ben kendime göre bu alternatifleri kendi yazıcım üzerinde deneyerek hangilerinin daha verimli ve kullanışlı olduğunu keşfediyorum.

Bu makalemizde Anet A8 yazıcınız için kesinlikle tavsiye ettiğimiz güncellemeler ve yükseltmeleri bulabilirsiniz (Henüz geliştirme aşamasında)


Şimdilik yazıcınızla ilgili destek ve paylaşımların olduğu Facebook grup ve sayfalara göz atmanızı tavsiye ediyoruz. Aşağıdaki belli başlı olanları listeledik.

İngilizce sayfalar

Türkçe sayfalar


Hangi yazılımları kullanabilirim?

Ultimaker Cura

Anet 3D yazıcınızın paketi içinden çıkan SD bellek içinde Software kısmında Ultimaker Cura yazılımını göreceksiniz. Eski bir sürüm olsa da kullanabilirsiniz. Cura yazılımı 3 boyutlu görsel hazırlamak için değil ancak hazırlanmış görüntüleri yazıcınızın basabileceği gcode dosya formatına çeviren (dilimleme deniliyor buna) yazılımların en ünlülerindendir. Basitçe STL formatlı 3 boyutlu dosyaları yazıcının ayarlarına göre gcode denilen bir baskı formatına dönüştürme işidir. Oluşturduğunuz gcode dosyası en pratiği yazıcı ile gelen belleğe veya kendi başka mini SD belleğe kopyalayıp yazıcı anakartındaki SD yuvasına takıp menüden dosya yazdırma ile seçip yazdırmak olacaktır.

Yazılımın güncel sürümü ve kaynaklarına https://ultimaker.com/en/products/ultimaker-cura-software web adresinden ulaşabilirsiniz. Yazılım ücretsizdir.

Yazılımı nasıl kullanacaksınız anlatan onlarca videoyu Youtube’da bulabilirsiniz. Bir kaç örnek aşağıda

Cura ayarları Anet A8 yazıcınız için nasıl yapmalıyım diyorsanız Cura güncel sürümlerde Anet A8 hazır tanımlı gelmektedir. Yazıcı seçiminden Anet A8 seçerek baskıya başlayabilirsiniz.

 

PrusaSlicer

Cura benzeri popüler dilimleme yazılımlarından biri olan PrusaSlicer yazılımı da yazıcı için gcode dosyaları oluşturur. Bu da ücretsiz olup https://github.com/prusa3d/PrusaSlicer/releases adresinden indirilir.


Test ve kalibrasyon baskı örnekleri

Örnek baskı için SD bellekte bulunan Test file GCODE klasöründeki örnek görüntüleri basabilirsiniz. Daha atraksiyonlu şeyler derseniz aşağıdakileri deneyin. Özellikle Thingiverse sitesi çok uğrak yeriniz olacaktır.

http://www.3dbenchy.com Test görüntü
https://www.thingiverse.com/thing:1278865 XYZ kalibrasyon küpü
https://www.thingiverse.com/thing:2467332 Temp Calibration Tower
https://www.thingiverse.com/thing:1545913 Calibration Cat
https://www.thingiverse.com/thing:1363023 Test your 3D printer! v3
https://www.thingiverse.com/thing:2797420 Bed level test


İlgili bağlantılar


Daha Fazla Göster

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu
Kapalı

Reklam Engelleyici Algılandı

Lütfen Add Blocker uygulamanızı bu site için devre dışı bırakın. Rahatsız edici bir reklam uygulamamız yoktur. Please turn the Add Blocker off as you may see there is no annoying ads in the blog.