Arduino Nedir, Nasıl Programlanır?
Arduino, basitçe anlatmak gerekirse açık kaynak kodlu programlanabilir bir mikrodenetleyici kartıdır. Ana MCU, Atmel tabanlıdır. MCU’ya önceden bir mini program – bootloader yüklenmiştir. Kart ile robotik ve elektronik uygulamalarınızı kolayca gerçekleştirebilirsiniz.
Ardunio hem yalnız başına interaktif nesneler geliştirmek amacı ile kullanılabilmesinin yanında bilgisayar aracılığı ile çalışan yazılımlarla da kolay bir şekilde bağlanabilmektedir.
Ardunio üzerinde hem analog hem de dijital giriş çıkışlar mevcuttur. Bunun yanında bir de Atmel micro denetleyici kullanmaktadır. Aynı zamanda harici bir enerji girişi ile gerilim kaynak için toprak bağlantısı bulunmaktadır. Her bir Ardunio için çalışma ve programlama sistemi yaklaşık olarak birbirilerine benzer ancak, Ardunio’yu çeşitli hale getiren giriş noktalarının sayılarının farklı olmasıdır.
Yukarıdaki resimdeki Arduino Uno modelinin yanısıra Mega, Mikro, Leonardo, Yun gibi değişik modelleri de bulunmaktadır. Arduino kartları orijinal olduğu kadar ucuz uzakdoğu Çin menşeili klon üretimleri ile de ünlüdür.
Programlama Yöntemi:
Arduino genel olarak görevi açısından bir IDE kod editörü ve derleyicilerle beraber kullanılır. Kullanılan IDE derlenmiş olan programı Arduino boarda yükleme özelliğine de sahiptir. Arduino IDE bir çok işletim sisteminde (Windows, OS X, Linux) çalışabilme özelliğine sahip Java programlama dili ile yazılmıştır, ancak Arduino aracılığı ile yazılacak olan program dilleri C ve benzeri programlama dilleridir.
En yaygın kullanılan Arduino topluluğunun geliştirmiş olduğu yukarıda program ekranı görülen kendi IDE yazılımıdır. Bu uygulama www.arduino.cc adresinden ücretsiz indirilebilir.
Uygulamayı indirdikten sonra bilgisayarınıza kurun ve Arduino kartınızı USB kablo ile bilgisayarınıza takın. Arduino kartınız otomatik olarak bilgisayarınızda tanınacaktır ve bir COM portu atanacaktır. Arduino IDE uygulaması ile kartı konuşturmak için bu COM portu uygulama üzerinden işaretlemek gereklidir.
Bazı çok ucuz uzakdoğu menşeili Arduino ve türevi kartlar CH340 tipi giriş çipi kullanmaktadır. Bunları bilgisayara tanıtmak için öncesinde driver kurmak gereklidir. Bu çok zahmetli bir iş değildir. CH340 tipi bir Arduino karta driver nasıl yüklenir makalemize buraya tıklayarak göz atabilirsiniz.
Arduino Uno R3 klon tip ucuz kartlardan edinmek için aşağıdaki linkleri kullanabilirsiniz.