Php

Bugün PHP öğrenmeye başlamalı mıyım? Buna değer mi?

Bu soruyu şu şekilde de sorabiliriz. PHP halen öğrenmeye değer bir web programlama dili midir? Bu soruya verebileceğimiz basit bir cevap var, “evet“.

Günümüzde sunucu tabanlı (back-end) dinamik web geliştirme programlama dillerinin çokluğu karşısında elbette hangisi ile başlamalı veya hangisini kullanmalı diye tereddüte düşmeniz normal. Öyle ki, PHP, Ruby, Python, .NET, Angular.JS, Node.JS türünden bir çok alternatif bulunmaktadır. Öte yandan çevrenizdeki programcıların kendi bildikleri dışındaki diğer geliştirme araçlarına karşı negatif tutumları her zaman heves kırıcı da olabilmektedir. Bakmayın siz onlara.

Öncelikle PHP ilk çıktığından günümüze kadar geldiği süreçte gerçekten büyük bir kitle (community) tarafından kullanılmaktadır ve internette aklınızın alamayacağı kadar kaynak bulunmaktadır. Özellikle açık kaynak kodlu geliştiricilerin internette size destekleri konusunda şaşıracaksınız.

Açık kaynak demişken PHP ücretsiz bir dildir ve her türlü sunucuda çalışır. Bu da demektir ki ücretsiz dağıtılan Linux sunucuların bir numaralı vazgeçilmezi olmuştur. Özellikle de veritabanı konusunda en iyi anlaştıkları dağıtım olan ayrıca kendisi de ücretsiz olan mysql ile birleştiklerinde çok keyifli olmaktadır. Diğer veritabanları ile de uyumludur. Öyle sunucu işletim sistemlerine ayrı lisans ücreti, veritabanına ayrı lisans ücreti gerektiren hatta destek almak bile ücretli olan diğer alternatiflere göre bir öğrencinin dahi kolayca üstesinden gelebileceği bir maliyet oluşturur.

Öğrenilmesi oldukça kolay bir dildir ve öğrendikten sonra size kolayca diğer dilleri de öğrenmeniz için yol gösterir. PHP öğrendikten sonra kolayca javascript öğrenebilirsiniz ki özellikle kullanıcı tarafındaki (front-end) programlama da size gerekli olacaktır. Javascript kaynaklı jQuery gibi diğer kütüphaneler bu konuda faydalıdır. Javascript bilgisi size alternatif çözümlerde de uzmanlık sağlayacaktır, örneğin Node.Js ve Angular.Js türünden sunucu taraflı javascript yapılar PHP’ye ek olarak sizi daha profesyonel programcı yapacaktır.

Bunlara ek olarak CSS bilginiz de olursa tek başınıza hem front-end hem de back-end web programcı formasyonunu elde etmiş olursunuz ve güzel web projeleri ortaya çıkarabilir, mevcut popüler web uygulamalarına katkıda bulunabilir ve geliştirici olabilirsiniz. Örneğin günümüzde en popüler ücretsiz CMS sistemlerinden biri olan wordpress açık kaynak PHP dili ile yazılmıştır ve bir çok PHP programcının eklenti (addon, plugin) veya şablon (template) oluşturarak para kazanmasının yolunu açmıştır.

 

php-framework

Öte yandan PHP nesne tabanlı bir dildir ve bunun avantajını kullanan bir çok popüler framework ortaya çıkmıştır. Bu framework’lerin geneli de ücretsizdir ve sizin daha az ve kaliteli kod yazarak küçükten büyüğe endüstriyel uygulamalar yazmanıza olanak sağlamaktadırlar. Günümüzde popüler olanlarından örnek vermek gerekirse Laravel, Phalcon, Symfony, Codeigniter, Yii2.  Bunlarla ilgili karşılaştırma ve detay için http://www.hongkiat.com/blog/best-php-frameworks/ ziyaret edebilirsiniz.

 

phpclasses-org

 

Ek olarak şunu da belirtmek isterim ki PHP için yazılmış ücretsiz binlerce hazır nesnel sınıf (class) kütüphanelerini nesne tabanlı projelerinize (OOP) kolayca entegre ederek kod yazma zahmetinden kurtulabiliyorsunuz. Tavsiye edebileceğim bir kaynak olan http://www.phpclasses.org sitesini sık kullanılanlara almanızı tavsiye ederim.

Son olarak biraz olayın istatistiki yönündende bahsedelim. İstatistiki bilgiler benim bir şey şeçmemde her ne kadar çok etkili olmasa da dünyanın gerisi ne yapıyor bir bakmak da lazım. Sunucu tabanlı çalışan script dillerinde PHP 2012 yılı istatistikine göre %78 oranında olan PHP kullanımı günümüzde %82 oranına ulaşmıştır. (Kaynak: https://wappalyzer.com/categories/programming-languages). Çünkü WordPress, JoomlaDrupal türü CMS sistemlerle kolayca blog ve web sitesi kurulabildiği düşünülürse bunlar artık ortalığı darmadağın etmiştir. Hepsi PHP tabanlı sistemlerdir. Global tarzada örnek ise Facebook verilebilir ki kendileri PHP’yi biraz kendilerine özel geliştirmişlerdir. (Bkz. http://builtwith.com/facebook.com)

Daha Fazla Göster
Başa dön tuşu
Kapalı

Reklam Engelleyici Algılandı

Lütfen Add Blocker uygulamanızı bu site için devre dışı bırakın. Rahatsız edici bir reklam uygulamamız yoktur. Please turn the Add Blocker off as you may see there is no annoying ads in the blog.