Diğer Çeşitli Uygulamalar

Chatbot Nedir?

Son dönemde chatbot terimini duymaya başlamış olabilirsiniz. Söylenişi oldukça havalı olan bu kelime aslında ne ifade etmektedir.

Öncelikle chatbot, kullanıcı ile yazışan ve çoğunlukla bir senaryo üzerinde cevaplar üreten bir yazılım parçası olarak tanımlanabilir.

İnsanlar için yazışmak, sağa sola tıklamaktan daha doğal bir eylem olduğu için kullanışlı bir kullanıcı arayüzü olarak düşünülebilir. Ama asıl konu işi önemli kılan ne senaryo ne de arayüzdür, asıl önemli olan chatbot‘un sahip olduğu zekadır. Birçoğunun yapay zeka (AI) olarak açıkladığı bu zeka chatbot‘u ete kemiğe bürünmesi anlamına gelir.

Yapay zeka ve NLP konuları üzerinde Apple, Google, Facebook gibi devler ciddi harcamalar yapmaktadır. Yapay zeka olgunlaştığında özellikle kendini tekrar eden mesleklerin ortadan kalkacağını söyleyebiliriz. Örnek olarak, call center’lar bu konudan ilk etkilenecek gruptur.

Gerçekler

Şimdi çevremizde chatbot diye konuşlan ve şirketlerin kullandığı araçlarda çoğunla bir yapay zekadan değil bir senaryodan söz etmek daha doğru olacaktır. Bu noktada Facebook’un chatbot konusunda attığı adımlar çoğunlukla kullanıcı deneyimi odaklıdır. Aşağıdaki video konuyu daha net açıklamaktadır.

Mesajlaşma Platformları

Şimdi bir an bir mesajlaşma platformu kurucusu olduğunuzu düşünün. Mesala Facebook Messenger CEO’su olduğunuzu, elinizde 1 milyar kullanıcı var ve bu kullanıcılar uygulamanızda saatlerini geçiriyor. Ne yapmak istersiniz, elbette bu kullanıcıların etkileşimlerini sizin uygulamanız içinde yapmasını istersiniz.

  • Yemek mi sipariş edilecek, çağırın bir chatbot,
  • Kargo mu gönderilecek, çağırın bir chatbot,
  • Ev mi kiralanacak, çağırın bir chatbot.
  • Bilgisayar mı alınacak, çağırın bir chatbot.

Alında örnekler arttırılabilir, eğer chatbot kullanıcıları mutlu olursa, insanların indirdiği çoğu mobil uygulamanın bir anlamı kalmaz ve oyunun merkezi mobil uygulamadan mesajlaşma platformlarına kayar. Bu sayede mesajlaşma platformlarının reklam geliri artar.

Peki bu senaryo gerçekleşebilecek mi? Elbette olasılık az değil. Özellikle AI’nın da kısmen karıştığı çözümler insanların hayatını kolaylaştırabilir.

Chatbot’a Kayıtsız Kalmak

Aman ne gerek var chatbot’a beni ilgilendirmez diyorsanız. Belkide siz bir sonraki Nokia olabilirsiniz. Geleceği tahmin etmek zor olsa da, Facebook Messenger, Whatsapp, Slack, HipChat, Skype ve daha nice önemli firmanın chatbot’a yatırım yaptığını ve kullanıcı sayılarını düşündüğünüzde konu öyle aman ne önemi var noktası geçmiş gibi görünüyor.

Her şeyden bağımsız chatbot’lar kurumsal açıdan sizi mesajlaşma platformlarında temsil eden yeni bir kanal olarak bile düşünülebilir. Böyle bakıldığında bu konuya stratejik yaklaşılması gerektiğini göz ardı etmemek lazım.

Kurumsal Chatbot’lar

Şimdi chatbot yapacağız diye mesaj yazan her “şeyi” chatbot olarak tanımlamamak lazım. Bu işin de bir kullanıcı deneyimi noktası var.

Hoş geldiniz deyip iki soru sorup sonrada sitenin linkini verdiğinizde, sizin chatbot’unuzu kim niye kullansın sorusunu lütfen göz ardı etmeyin. Bu sebeple güzel örneklere odaklanıp, doğru senaryo ve yapay olmuyorsa bile azıcık zeka kullanarak oldukça yaratıcı çözümler geliştirilebilir.

Aşağıda videosunu eklediğim Burger King örneği hiç fena değil.

https://youtu.be/MJjxzIuto4Y?list=PLFqMllUBmHbjFT8Hiz9fOqTBjC9fH-l1m

Buna ek olarak, lütfen AI ve NLP konuları küçümsediğimi düşünmeyin. Elbette özellikle machine learning ile birlikte oldukça başarılı sonuçlar elde edilebilir. Ama daha önümüzde özellikle Türkçe’de biraz daha yol olduğunu söylemek zorundayız.

Kurumsal Chatbot’lar

Chatbot’ları yalnızca pazarlama aracı olarak düşünmeyin. Chatbot’lar iş akışlarınızda sizlere çok yardımcı olabilirler. Şirketinizde yaptığınız rutin işleri bir düşünün. Onları bir geri zekalı bile yapabilir, işte bizim chatbotlarımı o geri zekalının yerini alabilir.

Diyelim her toplantı öncesi yapılması gereken çağrı, dağıtılması gereken raporları sizin için bir tetikleme ile chatbot,’unuz yapabilir. Üzerine bu süreçleri öğrenerek size önerilerde yapabilir. Aslına bakarsanız kurumsal ortamlarda chatbot’lar sosyal hayattan daha başarılı olabilirler. Bir bakmışınız tüm işi chatbot’larını yapıyor ve işler aynen yürüyor.

Şaka bir yana chatbot’ları kurumsal mesajlaşma uygulamaları üzerinde koşturmak ve CRM, ERP gibi sistemleri chatbot’lar ile beslemek oldukça başarılı sonuçlar doğurabilir.

Kurumsal chatbot’lar konusuyla ilgileniyorsanız bu yazının kaynağı olan ve bu konuda çalışmalar yapan hızlıYOL Teknoloji ile kontağa geçmenizi tavsiye ederiz. Web siteleri http://www.hizliyol.com/chatbot.html ve email info@hizliyol.com

 

Daha Fazla Göster

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu
Kapalı

Reklam Engelleyici Algılandı

Lütfen Add Blocker uygulamanızı bu site için devre dışı bırakın. Rahatsız edici bir reklam uygulamamız yoktur. Please turn the Add Blocker off as you may see there is no annoying ads in the blog.