Batarya ve AkülerPil

Ekonomik Punta Kaynak Makinası Nasıl Yapılır?

18650 Piller ve Benzeri Piller İçin

Son yıllarda 18650 veya benzer tip li-ion pillerin yaygınlaşması ile bu pillerin birleştirilerek değişik voltaj ve akımlarda şarjlı batarya projeleri yapılmaya başlandı. Özellikle eski laptop bataryaları içinde bulunan bu pillerin sökülüp sağlam olanlarının değerlendirilmesiyle ucuz ve yüksek amper batarya setlerinin yapılmasının önü açıldı. Hatta Facebook veya benzer gruplarda bu pillerle ilgili bir çok grup bulunmakta, projeler paylaşılmakta veya bu pillerin ticareti yapılmaktadır. Ticari sıfır piller yüksek fiyatlarda satılırken, halen iyi durumda laptoplardan falan çıkma 18650 piller akım kapasitelerine göre 1-10 TL arası fiyata temin edilebiliyor.

18650

Ancak bu pilleri birleştirip batarya seti yapmak için çeşitli adetlerde paralel ve seri bağlantı yapmanız lazım. Bunların birbirine bağlantısı için lehim yapmak bir seçenek olabilir ama bu piller çok hassas oldukları için fazla ısı zarar verebilir. Bu nedenle lehim işinin profesyonel bir şekilde yapılması lazımdır. Ancak kabul gören yöntem daha çok punta makinaları ile pilleri nikel şeritlerle birleştirmek.

18650 Welding

Yukarıdaki resimde görüldüğü üzere bunun için profesyonel punta makinaları mevcuttur ama siz bu işi ticari olarak yapmayacaksanız birkaç pil birleştirmek için o kadar yatırım yapmaya değmeyecektir.

Bu profesyonel punta makinaların yerine amatörce ev yapımı punta makinası yapabilirsiniz. Daha uygun fiyata da olur. Aşağıdaki Youtube Rota35 kanalında yayınlanan videoda bir punta makinası nasıl yapılır anlatmaktadır.

Benzer şekilde Youtube UstaTV kanalında da bir başka çeşidinin yapımı anlatılmaktadır.

Öte yandan, yine de ben o kadarını beceremem diyenlerdenseniz Çin’liler bu konuda yine boş durmamışlar ve uygun fiyata ufak amaçlar için kullanılacak punta cihazları geliştirmişlerdir. Buradaki linkten satın alabileceğiniz bu kit ile daha kolay bu işin üstesinden gelebilirsiniz.

Çin Punta Kiti

Kit yarı montajlı gelmektedir ve ek olarak bir buzzer ve en az 16V, 2200uF değerinde bir kondansatöre ihtiyacınız olacaktır. Bunları kolayca yerel piyasadan veya internetten bulabilirsiniz. Tabi bunları monte etmek için lehimlenmesi de gerekiyor. Bağlantı için 01.-0.12mm kalınlığında nikel şeritlerden de temin edin.

Ayrıca aşağıdaki özelliklerde 12-14.6V arası besleme ünitesi gerekecektir.

  • İyi performanslı ve düşük iç dirence sahip 20-45A kurşun-asit akü
  • 45C civarında 3.5-5.5A 3S model uçak lityum pil paketi
  • 30-35A kapasiteli 18650 pillerden oluşturulmuş batarya takımı

Aşağıdaki Mehmet Official Youtube kanalında yayınlanan videoda bu kitin montajı ve kullanımı detaylı anlatılmıştır.

 

 

Daha Fazla Göster
Başa dön tuşu
Kapalı

Reklam Engelleyici Algılandı

Lütfen Add Blocker uygulamanızı bu site için devre dışı bırakın. Rahatsız edici bir reklam uygulamamız yoktur. Please turn the Add Blocker off as you may see there is no annoying ads in the blog.