
Etsy, dünyadaki eşsiz online pazaryerlerinden biridir. Dünyanın başka hiçbir yerinde bulamayacağız ürünleri Etsy’de bulabilirsiniz. Antikalar, el yapımı ürünler ve kişiselleştirilebilir objeler, Etsy’nin genel ürün yelpazesini oluşturuyor.
Öte yandan bunları yazdıktan sonra olası Etsy algoritma, kural ve politikalarında değişiklikler olabilir. Bunları hızlıca güncellemeye çalışacağız. Burada belirttiğimiz konular ve öneriler tecrübelerimize dayalı olup her şeyi %100 mükemmel yaptığımız sonucu çıkarılmasın. Bu nedenle burada belirttiğimiz soru ve cevapları dikkate almak ve önerileri uygulayıp uygulamamak sizin sorumluluğunuzdadır.
Cevabı burada yoksa siz sorun (en altta cevabını bulamadığım soru kısmında) biz cevabını bulduğumuzda, zamanla buraya ekleriz onları da. Ayrıca zaman zaman yeni başlıklar da ekliyoruz, tekrar uğramayı unutmayın!
Etsy üzerinde mağaza açmak istiyorum. Şirket sahibi olmam şart mı?
Etsy'de ne tür ürünler satabilirim?
Etsy'de dijital ürün satabilir miyim?
Etsy mağazama istediğim kadar ürün ekleyebilir miyim? Ürün eklemek ücretli mi?
Bu arada ürününüz satıldığında ilk listeleme bedeli zaten alındığı için ikinci ve sonraki satılan adetler kadar 0.20 USD yeniden listelenme ücreti ödersiniz. Bu konuyu örneklerle açıklayan yardım sayfası için tıklayınız (İng)
Etsy'de ilk mağazamı bir referans kodu ile açarsam kaç ürün listeleyebilirim?
Etsy mağazamda ürün resimlerini başka internet sitelerinden veya başka satıcılarından kopyalayıp kullanabilir miyim?
Markalı veya telif hakları korunmuş ürünleri veya markaya ait karakterleri ürünlerimde kullanırsam ne olur?
Etsy destek ekibine nasıl ulaşabilirim?
Etsy üzerinde ikinci bir mağaza açabilir miyim?
Ancak mevcut mağazanızdan referans kodu alıp yeni mağazanızı bu kodla açmaya çalışmayın.
Peki tamam, ikinci mağaza açmakta sorun yoksa bunu nasıl yapabilirim?
Sırasıyla ilerleyerek şu şekilde ikinci mağazanızı açabilirsiniz:
- Etsy.com siteye girin. Eğer otomatik giriş yapıyorsa sizin hesabınıza hesabınızdan çıkış yapın (Sign out).
- Şimdi Sign in (Giriş yap) tıklayarak hesaba giriş penceresini açın.
- Register (Kaydol) tıklayarak yeni hesap oluşturma penceresini açın.
- Diğer Etsy mağazanızla ilişkili olmayan yeni bir e-posta adresi girin, adınızı girin ve bir şifre oluşturun. Register (Kaydol) tıklayın.
- Sonrasında kayıt işleminiz tamamlanmış olacaktır ama bu haliyle müşteri şeklinde kayıt aşamasını tamamladık. Şimdi sağ üstte profil resmine (You) tıklayıp açılan menüden Sell on Etsy seçin veya direk buraya tıklayın.
- Aşağıya doğru inin ve Open your Etsy shop gördüğünüz yere tıklayıp mağazanızı oluşturun.
- Sonrasında mağaza ile ilgili ayarları yapacağınız ekran ve sonrasında da yeni mağazanızda ilk ürün ekleyerek ve ödeme seçeneklerini ayarlayarak devam edin.
Etsy'de ikiden fazla mağazam olabilir mi?
Diğer ikinci veya üçüncü mağazalarımda aynı banka bilgileri ve kredi kartını kullanabilir miyim?
Tüm mağazalarımı aynı tarayıcı (browser, chrome vs) ile kullanabilir miyim?
Birden fazla Etsy mağazam olduğunda aynı tip ürünleri birden fazla mağazamda listeleyebilir miyim?
Etsy hesabımın askıya alınmaması için dikkat edeceğim noktalar var mı?
Etsy kullanım ve satış politikalarının uygulanması konusunda çok titiz davranmaktadır. Bunlara azami özen gösterilmesi mağazanızın uyarı almasının veya kapatılmasının önüne geçecektir.
- Aynı bilgisayardan, farklı kişilere ait Etsy hesabına giriş yapmayın.
- Hesabınızın giriş bilgilerini işbirliği (optimizasyon, ürün girişi, SEO vs amaçlı) yaptığınız kişilere vermeyin. Eğer o kişiler sizden başka kişilere de destek veriyorlarsa hesabınız risk altındadır. Tavsiyemiz bu kişileri Mağaza Ekibi (Shop Members) şeklinde belirtin ayarlardan. (Ayarlar > About Your Shop)
- Dışarıdan işbirliği yaptığınız atölyeleri veya benzeri yerleri Üretim İş Ortakları (Production Partners) olarak belirtin ve ürün eklerken ilgili iş ortağını işaretleyin. Örneğin çanta yapıyorsunuz ama metal kısımlarının yapılması için bir yerden destek alıyorsunuz. Bu Üretim İş Ortağınızdır.
- Kendinize ait resimler ve videolar kullanın. Sakın başka bir mağazanın ürünlerini, resimlerini ve içeriğini kullanmayın, taklit etmeyin.
- Siparişlerinizi zamanında kargosunu yapıp, teslim edin.
- Etsy tarafından yasaklanan illegal ürünleri listelemeyin.
- Ticari markalı veya telifli ürünleri veya markaya ait kayıtlı (registered) modelleri, karakterleri yazılı izniniz olmadan sakın ürünlerinizde kullanmayın.
- Kesinlikle el emeği olmayan ürünleri alıp satmayın. Bu şekilde satan yerler göreceksiniz Etsy içinde. Onlar satıyor ben de satayım derseniz piyango size vurabilir ve mağazanız kapatılabilir. Bir gün onlarda fark edilir ve kapatılır merak etmeyin.
- Müşterileriniz ile iyi geçinin. Nazikçe cevaplar verin ve bir sorun varsa ilgilenin ve çözün. Aksi taktirde memnun olmayan müşteriler nedeniyle Etsy mağazanızı kapatabilir. Neticede siz Etsy’nin müşterilerini memnun etmiyorsunuz, belki de sizin yüzünüzden başka mağazalardan da alışveriş yapmayacaklar!
- Etsy ürün listeleme ve varsa reklam harcamaları ücretlerini ödemenizi istediğinde bakiyeniz yoksa başka bir şekilde gecikmeden ödeyin. Etsy gecikmelerden pek hoşlanmayacaktır.
- Daha önce Etsy tarafından kapatılmış, yasaklı (banned) mağazanız olmamalı veya o şekilde mağazası olan biriyle işbirliği yapmamalısınız.
- VPN kullanarak uzak lokasyonlarda görünüp Etsy mağazanızı yönetmeyin. Mağazanızı hangi ülkede ve adreste göstermişseniz oradan giriş yapın.
- Ürünlerinizin sağlıkla ilgili konularda iyileştirici olduğu konusunda iddialarda bulunan açıklamalar girmeyin. Buna benzer şekilde bu ürün ruhunuzu dinlendirir, size huzur verir gibi yaklaşımlarla ürün satmaya çalışmayın.
- Birden fazla mağaza açmışsanız çok görünsün diye aynı ürünleri farklı mağazalarda satmaya kalkmayın.
- Çok haklı gerekçeleriniz olmadığı sürece rakiplerinizle uğraşmayın. Örneğin şu mağaza telif haklarına sahip Disney karakterlerini ürünlerinde kullanmış gibilerden şikayet ederseniz ve bilemezsiniz, o mağaza bunun için ilgili markadan izin almışsa iddianız geçersiz kalacaktır ve Etsy bu şekilde davranışlardan rahatsız olacaktır.
- Aile bireylerine veya arkadaşlarınıza ürünlerinizi satın aldırıp iyi yorumlar bırakmalarını istemeyin. Bu işi parayla yapan yerlerle işbirliği yapmayın. Bu daha öne geçmek için bir kandırmaca olduğundan Etsy bunu fark ederse fena cezalandırcaktır.
- Etsy mağazanızı, satışları Etsy’den başka bir web sitesine (örneğin kendi sitenize) yönlendirmek için kullanmayın. Müşterilerinizi belki daha az komisyon ödeyeceğiniz başka sitelere yönlendirmek kurallara aykırıdır.
- Dropshipment yapmayın. Yani başkasının ürettiği ürünleri satıp onların sizin yerinize müşteriye sizin adınıza göndermeleri dropshipment olarak isimlendirilir.
- Bazı Türkçe Etsy Facebook yardımlaşma gruplarında el işi üretilmiş olup Etsy’ye uygun görünen ürünlerin karşılıklı ticareti yapılmakta veya teşvik edilmektedir. Bu son derece yanlış olup sizin üretiminde bir katkınız olmayan el emeği göz nuru dahi olsa bir ürünü satmanız Etsy kurallarına aykırıdır. Bir şikayet veya aynı ürünü farklı kişilerinde satın alıp Etsy’de satabileceği düşünülerse ve bu fark edilirse bu satıcı mağazaların Etsy tarafından cezalandırılabileceğini unutmayın.
Özellikle Facebook'da bir çok yerli ve yabancı Facebook grupları var. Bunlara üye olmalı mıyım?
Gruplarda ben yaptım oldu Etsy birşey demedi türünden Etsy politikalarına aykırı yanlış yönlendirme ve yorumlar görebilirsiniz bazı üyeler tarafından. Bunlara kesinlikle kulak asmayın.
Ayrıca Etsy adında “engagement” adı altında onlarca yabancı Etsy grupları kurulmuştur ve çok yüksek üye sayılarına sahiptirler. Bu gruplarda karşılıklı takipleşmeler önerilmekte, mağaza linkleri paylaşılmaktadır. Bu grupların faydalı olduğunu hiç düşünmüyoruz. Bu grupların çoğunda mağaza linklerinizin paylaşılması istenir ve paylaştığınızda mağazanızı nasıl geliştireceğiniz konusunda size yardımcı olmak isteyenlerin tuzağına düşme ihtimaliniz ortaya çıkar. Daha da önemlisi mağaza linklerinizi sosyal medyada potansiyel alıcı görmediğiniz yerlerde paylaşmayın. Çünkü mağazanıza fazla ziyaretçi gelip satın alma olmaması mağaza reytinginizi (engagement rate) düşürecektir.
Mağazam Etsy tarafından askıya alındığında veya tamamen kapatıldıktan sonra mağazamı yeniden açtırabilir miyim?
Etsy.com kurallarını veya düzenlemelerini ihlal ettiyseniz veya bir müşteri tarafından şikayet edildiyseniz ve Etsy.com tarafından mağazanız askıya alındıysa ve inceleniyorsa, size bir e-posta gönderilir. Bu e-posta, neden mağazanızın kapatıldığını, bu nedenin ne olduğu ve bir kısıtlama söz konusu ise bunu düzeltme süreçleri hakkında size bilgi verilecektir.
Bu e-postayı aldıysanız, vakit geçirmeden yanıt verin ve istenilen şeyleri yerine getirin. Bunu yaptıktan sonra, Etsy destek ekibi durumu gözden geçirecek veya araştıracak ve haklı görülürseniz yeniden bir karar verecektir.
Peki Etsy mağazam kapatıldı. Aynı bilgilerle tekrar açabilir miyim?
Hayır. Öncelikle mağazanızın haksız yere kapatıldığını düşünüyorsanız mağazanızın tekrar açılması yönünde uğraş verin. Bunun için yukarıdaki sorularda Etsy destek ekibine ulaşma linkinden bir savunma (appeal) gönderin. Eğer Etsy kurallarını ihlal eden bir mağaza yapınız olmuşsa bu da sonuç vermeyecektir muhtemelen. Bu durumda hemen akla yeni bir tane daha açayım fikri geldiğinde aynı kimlik bilgileri ile açamazsınız. Hızlıca onunda kapanama (suspend) olma durumu olacaktır. Hatta kullandığınız aynı bilgisayarla dahi açmaya kalkmayın. Etsy önceki hesapla ilişkilendirebilecek bir şey bulursa (cookie vs) robotlar otomatik mağazayı kapatabilirler.
Şunu unutmayın Etsy politikalarına aykırı bir faaliyet yapıyorsanız yeni mağazayı da farklı kişi ve bilgisayarlarla açsanız bile kural kuraldır. Yeni hesap da aynı akibete uğrayacaktır er geç. Emeklerinize yazık olur.
Etsy'de listelenen ürünlerim, açıklamaları, yorumlar ve diğer bilgileri yedeklerini alabilir miyim?
Müşterim benden e-posta adresimi istedi. Verirsem bu durum Etsy politikasına aykırı bir durum mudur?
Bir süre ürün temin edemeyeceğim veya tatilde olacağım için mağazamı geçici kapatabilir miyim?
Devamlı SEO ile ilgili şeyler duyuyorum. SEO konusunun Etsy ile ilişkisi nedir?
Basitçe SEO (Search Engine Optimization) yani arama motoru optimizasyonu ürünlerinizin aramalarda ön sıralarda çıkması için yapılan çalışmaları ifade eder. Düşünün. Etsy’de yaklaşık 2.5 milyon satış yapan mağaza var. Elbette milyonlarca da ürün satılıyor. Sizin ürünleriniz 50 milyona yaklaşan Etsy müşterisi tarafından nasıl bulunacağı önemli bir konu.
Mağazanız veya ürününüz, çok sayıda kişinin devamlı aradığı anahtar kelimelerle Google aramasının (veya Etsy arama) ilk sayfasında göründüğünde ne olabilir? Elbette insanların Google veya Etsy aramalarından çok sayıda ziyaretçi / trafik alacaksınız. Bu nedenle ürünlerinizi listelerken ürün başlığı, ürün özellikleri, ürünlere verdiğimiz anahtar terimler (tags), hatta resim kaliteleri sizin aramalarda ürünlerinizin ön planda görünmesinde etkisi olacaktır. Bu nedenle iyi optimize edilmiş (SEO) ürün listelemeleri her zaman kazanır.
Bu konu biraz geniş bir konu. SEO ile ilgili videolara (aşağıdaki soruda linkler var) göz atabilirsiniz. Ayrıca https://www.turkuvazsoft.com/yazi/etsy-seo-rehberi-en-onemli-8-tavsiye buradaki tavsiyeleri de dikkate alınız. 2019 sonu itibariyle Etsy’de 2.5 milyon satıcı, 50 milyona yakın müşteri ve 60 milyondan fazla ürün satışı var. Ayrıca satış yapan mağazaların %86’sı kadın, %67 oranında mobil uygulamadan giriş yapılıyor. Etsy’den ürün alan kişilerin tekrar satın alma oranı %81. En ilginci ise Etsy müşterilerinin yaklaşık %65’i Amerika’dan ve kalanı diğer ülkelerden. 2020 pandemi döneminde bu rakamların ciddi değiştiğini düşünüyoruz.
Etsy'de ürünlerimin bulunabilirliğini artırmak için (SEO için) Tags (Etiket) kısmına neler yazmam gerek?
Etsy ürünününüz tanıtılması için ürün başlığı ve açıklamalarına ek olarak ürün düzenleme sayfasında Tags diye 13 adet özel etiket terim girmenize olanak sağlar. Buraya bir şey girmek zorunlu değildir. Buraya gireceğiniz etiket terimleri ürününüzle alakalı olabilecek ve alıcılar tarafından aramalarda çok kullanılan terimlerden oluşmalıdır. Burası SEO açısından çok önemlidir ve size şunları tavsiye edebiliriz.
- Her ürün için bu 13 tane etiketin tamamını kullanın. Etiket olarak ne yazacağınızı bulamıyorsanız SEO soru-cevap kısmındaki önerilerimize göz atınız.
- Etsy açıklamaları ve etiketleri Türkçe yazsanız da çevirecektir ama kullanıcılarının çoğu Amerikalı ve İngilizce ağırlıklı kullandıkları düşünülürse düzgün bir İngilizce ile etiketlerinizi belirtin. İngilizce zorlanıyorsak Google Translate her zaman en iyi arkadaşımız bu konuda.
- Etiketleri kullanırken ürününüzde kullanacağınız etiketlerin eş anlamlılarını da ekleyin. Örneğin kazak anlaşımda Sweater ile beraber yeriniz kalırsa Pullover gibi eşdeğerleri ekleyin.
- Etiketlerde tam eşleşme daha önemlidir. Örneğin boyun askısı ürününde sadece askı kelimesi yerine tam ifadeyi yazmanız daha iyidir. Bu durumda hem boyun askısı hem de askı beraber kullanmayın. Çünkü boyun askısı terimi zaten askı terimini içerir.
- Etiketlerinizin bir kaç tanesi de müşterinin bazı dönemlerde dikkatini çekecek terimler olmalı. Demek istediğimiz ürünleriniz hediyelik olarak uygunsa örneğin çeşitli dönemlerde (sevgililer günü, anneler günü, Xmas, yeni yıl, cadılar bayramı vs) günün özelliğine göre etiketlerin birkaçını devamlı yenileyin. Mesela gift for her, best birthday gift, gift for mother, gift for xmas, halloween gift vs.
- Ürün özelliklerinde belirttiğiniz terimleri ayrıca etiketler bölümünde yazmanıza gerek yok.
- SEO aracı olarak aynı anda Marmalead, Erank veya Alura tavsiye ediyoruz. Bu yardımcı araçlar size anahtar terimleri bulmanıza yardımcı olacaktır ancak bazılarının limitli kullanımları ücretsizdir. Tam fonksiyonel kullanmak için aylık ödeme yapmanız gereklidir.
- Yukarıdaki programlara bütçem yok derseniz etiket terimleri bulmak için çeşitli ücretsiz yöntemler uygulayabilirsiniz. Benzer veya aynı üründen çok satanların uyguladıkları etiketlerden yararlanabilir veya insanların Google arama motorunda ilgili terimlerden ne kadar aramışlar bakabilirsiniz. Özellikle https://keywordtool.io/ sitesini tavsiye ederim. Ürününüzle ilgili önemli ifadeleri sırasıyla arama bölümüne yazıp, ürünü en çok hangi coğrafyada satmak istiyorsanız o bölgeyi seçip aratın. O terimle alakalı altta insanların neler yazarak arama yaptıklarını listeleyecek. Oradan seçip Tags kısmına eklemeler yapabilirsiniz.
Herkes reklam vermekten bahsediyor. Reklam vermem gerekiyor mu?
Tavsiyemiz evet. Etsy reklamlarının etkisinin önemi yadsınamaz. Reklam verenlerin seçtiği ürünler aramalarda ve listelemelerde üstlerde sponsor olarak görüntülenecektir ve dolayısıyla ürünlere tıklama sağlanacaktır.
Eğer ilk defa mağaza açtınız yeni ürünleriniz var ve baktınız ürünlerinizin görüntülenme sayısı çok düşük bu durumda üstteki SEO tavsiyelerimizi gözardı etmeyin ve bir miktar reklam vermeyi düşünebilirsiniz. Reklam verirken Etsy tüm ürünlerinizi reklam kategorisine sokacaktır. Ancak siz sadece bazılarını reklama dahil edebilirsiniz.
Bir başka konu ise bütçe ne olmalıdır. Bu durum ürün karlılığınız ve henüz para kazanmadan ne kadar harcama yapabileceğinize bağlıdır. Yüksek bütçelerle ürünleriniz yoğun ilgi çekebilirsiniz ama bütçeniz sınırlı ise sadece beklentiniz olan ve karlı ürünlere yoğunlaşın. Reklama dahil ürünleriniz üstelerde gösterilmeye başlanır ama reklam ücreti ürüne tıklama alınca hesaplanır. Ancak her arama terimine göre tıklama ücreti farklı olmaktadır. Çok rekabetin olduğu ve çok kullanılan arama terimlerinde malesef yüksek tıklama ücreti ödeyebilirsiniz. Örneğin 1 dolar günlük bütçe yapayım derseniz bu genelde en az 1, en fazla 9-10 tıklamaya yetecektir.
Bütçeniz az ise her gün reklam vermeyin. Cuma öğleden sonra başlatın ve Pazartesi sabah kapatın. Çünkü insanlar daha çok hafta sonları alışveriş yaparlar. Ayrıca hafta sonu aldığınız reklam görüntülenme ve sıralamanız reklam vermediğiniz gün arama sonuçlarında sizi üstlerde göstermeye yardımcı olacaktır.
Mağazamın ana sayfasında hangi ürünleri sattığımı gösteren link kaldırılabilir mi?
Etsy Payments sisteminden nasıl ödeme alacağım? Banka hesabımı nasıl ekleyeceğim?
Banka hesap bilgisini girmek için Etsy hesabınıza giriş yapın. Finances > Payment setting bölümüne girin veya https://www.etsy.com/your/shops/me/payments linkine tıklayın. Üstte Payment Methods kısmından banka hesabınızı ekleyeceksiniz. Banka ismi vs giriş yaparken Türkçe karakter kullanmayın (Örn. T.C. IS BANKASI) ve TL hesap numarası girin. Döviz hesap numarası girmeyin. Etsy çekeceğiniz parayı TL çevirip göndereceği için TL hesap numarasına ait IBAN bilgisi girmeniz gereklidir. Beraberinde SWIFT kodu istendiğinde bankanızın SWIFT kodunu buraya tıklayıp öğrenebilirsiniz. Eksik SWIFT hatası alıyorsanız kodun sonuna XXX ekleyin. Örneğin, TGBATRISXXX.
Etsy ödemelerimi Payoneer, Transferwise gibi kartlarıma aktarabilir miyim?
Etsy'de fikir vermesi açısından en iyi satış yapan mağazaların veya ürünlerin listesi var mı?
Etsy genel bazı bilgiler veriyor ancak daha detaylı analizleri yapan siteler var.
- https://www.handmadehunt.com bu site ile son bir ayda en iyi satış yapan mağazaları listeleyebilirsiniz. Ülke bazında sıralama mevcut. Ayrıca Handmade, Vintage veya Supplies tip mağazaları ayrı ayrı sıralayabiliyor. Arama kutusuna kendi mağazanız ismini yazıp aratıp kendi sıralamanızı bulabilirsiniz.
- http://topcraftsellers.com genel bir liste sunduğu gibi ülke bazında veya son 24 saat performanslara göre sıralama yapabiliyor. Ancak bu site sadece kendinde kayıtlı mağazaların istatistiklerini veriyor. Kendi mağazanızı sağ üstteki +Add Your Shop linki ile ekleyebilirsiniz.
E-Ticaret İçin Esnaf Vergi Muafiyet konuları
E-ticaret Yapanlar İçin Esnaf Vergi Muafiyet Belgesi Nedir? Nasıl Başvurulur?
Evlerde herhangi bir seri üretim yapan veya endüstriyel makina kullanmadan üretilen ürünleri, bir e-ticaret sitesi, online pazaryerleri veya sosyal medya üzerinden satan kişiler, “Evden çalışanlar için vergi mükellefiyeti muafiyeti”nden yararlanabilecektir.
Eğer gelir 2021 yılı için 240 bin TL’yi aşarsa (bu rakam her yıl değişiyor) bu kanundan yararlanılamıyor. Bu muafiyet eskiden olduğu gibi sadece kendi emeğiyle üretim yapan ev kadınlarını değil, evde e-ticaret yapan tüm vatandaşları kapsıyor.
Bu belgeyi alabilmek için direk ikametinize yakın vergi dairesine bizzat başvuru yapabileceğiniz gibi, internetten Online GİB vergi dairesinden de yapabilirsiniz. Online internetten dilekçe nasıl verilir örnek video için tıklayınız.
Gelir Vergisi Kanunu Madde 9'a eklenen yeni 10 numaralı bent tam olarak nedir?
(7256 Sayılı Kanunun 15 inci maddesiyle eklenen bent; Yürürlük: 1/1/2021 tarihinden itibaren elde edilen gelirlere uygulanmak üzere 17.11.2020)
Ayrı bir iş yeri açmaksızın ve sanayi tipi veya seri üretim yapabilen makine ve alet kullanmaksızın oturdukları evlerde imal ettikleri malları internet ve benzeri elektronik ortamlar üzerinden satanlar. Bu bent kapsamında esnaf muaflığından faydalanılabilmesi için Esnaf Vergi Muafiyeti Belgesi alınması, Türkiye’de kurulu bankalarda bir ticari hesap açılması ve tüm hasılatın münhasıran bu hesap aracılığıyla tahsil edilmesi şarttır.
Bankalar, bu bent kapsamında açılan ticari hesaplara aktarılan tutarlar üzerinden, aktarım tarihi itibarıyla %4 (bir ve üzeri işçi çalıştırıldığı durumda %2) oranında gelir vergisi tevkifatı yapmak ve 98 ve 119 uncu maddelerdeki esaslar çerçevesinde beyan edip ödemekle yükümlüdür.
İstihdama bağlı indirimli oranın uygulanması için ilgili ayda bir işçinin en az on gün süreyle çalıştırılması gerekir. Bu hasılat tutarı üzerinden ayrıca 94 üncü madde kapsamında tevkifat yapılmaz. Bu bent kapsamında elde edilen hasılatın 220.000 Türk lirasını (313 Seri No.lu Gelir Vergisi Genel Tebliği ile 2021 yılı için 240.000 TL.) aşması hâlinde, mükellef izleyen takvim yılı başından itibaren gerçek usulde vergilendirilir ve tekrar bu muafiyetten faydalanamaz. Bentte yer alan hasılat koşulu dışındaki diğer şartların ihlal edildiğinin tespit edilmesi hâlinde muafiyetten faydalanılamaz ve zamanında tahakkuk ettirilmeyen vergiler, vergi ziyaı cezası kesilmek suretiyle gecikme faiziyle birlikte tahsil olunur. Bentte yer alan oranları ve tutarı, yarısına kadar indirmeye ve iki katına kadar artırmaya Cumhurbaşkanı yetkilidir.
Gelir vergisinden muaf tutulmak için gerekli şartları şu şekilde özetleyebiliriz:
- Evlerinde imal ettikleri ürünleri internet üzerinden satanlar gelir vergisinden muaf tutuluyor.
- Kişinin iş yeri bulunmaması gerekiyor.
- Sanayi tipi veya seri üretim kabiliyeti olan makine ve alet kullanılmaması gerekiyor.
- Vergiden muaf esnaf belgesi alınması gerekiyor.
- E-ticaretten yapılan tüm hasılatın bankada açılacak ticari bir hesaptan yapılması gerekiyor.
- Hasılat tutarının her yıl yeniden belirlenen tutarı aşmaması gerekiyor.
Esnaf Vergi Muafiyet Belgesi almak için bir ücret ödenecek mi? Süresi ne kadar?
2021 yılında vergi muafiyetinde yeni bir düzenleme olan 9/10 çıktı. Bunun 9/6 ile olan farkları nelerdir?
Kargo Konuları
İlk satışımızı yaptık. Peki ben bunu nasıl yurtdışına göndereceğim?
Öncelikle tavsiyemiz sipariş geldikten sonra değil, öncesinde kargo anlaşmalarınızı yapınız. Yoksa standart ücretlere maruz kalırsınız, üstelik hesap açılışı vs derken zaman kaybedersiniz. Aşağıda Etsy ve diğer alışveriş siteleri ile çalışmada tecrübeli, otomatik sipariş entegrasyonu sağlayan önereceğimiz yerleri kullanabilirsiniz. Üyelikten sonra müşteri temsilcileri ile görüşüp e-ticaret yapacağınızı ve ona göre indirimli fiyatları tanımlamalarını rica ediniz. Genelde hepsinin depolarına Türkiye’nin her yerinden anlaşmalı kargoları ile göndermek ücretsizdir.
- Shipentegra Bizim bu linkimizle üye olduğunuzda ilk kargonuzla beraber 5 USD indirim kredisi kazanacaksınız. (Üye olduktan sonra panelden Etsy mağazanızı entegre ediniz)
- Navlungo (Üye olduktan sonra e-ticaret yaparak indirimli ürün göndermek istiyorum diye info@navlungo.com adresine üyelik bilgileriniz ile beraber e-posta atın)
- PTS/myPTS
- KargoGo (Bursa)
- I-LOG Lojistik
- CargoTR
Bu kargolar ücretlendirmeyi nasıl yapıyor?
Bilindiği gibi kargo ücretlendirmesi desi üzerinden yapılır. Bu desi hesabı ise ya ürünün ağırlığından ya da ebatından hesaplanır. Ağırlık tamam net ama ebattan nasıl hesaplanır derseniz hesap şu şekilde: Paketin (Eni x Boyu x Yüksekliği)/5000
şeklinde çıkan değer desisi oluyor. Bu durumda ağırlık veya ebattan oluşan desi rakamı hangisi büyükse o kabul edilir.
Bu durumda kargo paketlerinizi olabildiğince kompakt yapmanız iyi olacaktır. Çünkü kargolar genelde 500 gr (yarım kg) baremlerle fiyatlandırırlar. Bazıları ise 1 kg baremle. Bu durumda 550 gr gelen kargonuz bir üst kategori olan 1 kg baremine girer. Mümkünse paketi 50 gram küçültün. Bunun için net ölçüm yapan küçük bir terazi almayı düşünebilirsiniz. Tahmin ediyorum paket gramaj ayarlamalarınızla maliyetini kat kat çıkartırsınız.
Kargo gönderirken dikkat etmem gereken şeyler nelerdir?
İşin en önemli kısımlarından bir tanesi de sattığınız ürünlerin müşteriye sorunsuz ulaştırılmasıdır. Bu durumda uluslararası satışlarda kargo yaparken aşağıdaki konulara dikkat etmelisiniz.
- Kargo gönderiminde göndereceğiniz şeyin kendisinin hafif olması, sizin istediğiniz kadar büyük bir paket ile ucuza kargo gönderebileceğiniz anlamına gelmez. Yukarıda bahsettiğimiz gibi ağırlık yanında kutu ebadı da “desi” hesaplama da dikkate alınır ve hangisi kargo şirketinin işine geliyorsa onu kullanır.
- Gelişi güzel kargo kolisi kullanmayın. Evde kutular var içine koyup gönderebilirsiniz, ancak uluslararası gönderimlerde kutunun üzerinde sizinle alakasız yazılar, ibareler olmamasına özen gösterin. farkında olmadan kimyasal madde, yanıcı madde işaretleri olan bir kutuya son derece zararsız bir ürün bile koysanız gümrüklerde çok sorun yaşarsınız.
- Kargolarınızı takipli olarak gönderin. Yani elinizde ve müşteriye ileteceğiniz bir takip kodu olsun. Takipsiz kargolar kaybolmaya meyillidirler ve en önemlisi karşı tarafın teslim alıp almadığını bilemezsiniz. Kötü niyetli bir müşteri ürün teslim alıp almadım diyerek ayrıca para iadesi veya yeni bir ürün talep hakkına sahip olabilir.
- İngilizce proforma fatura düzenlemek şarttır. Ürünün tam tanımı, adedi, fiyatı belirtilmelidir. Bazen ürünle beraber hediye bir şeyler koymak isterseniz onu da belirtmelisiniz. Bazı aracı kargo acenteleri bu proforma düzenleme işini web panellerinden hazırlama imkanı sağlar.
- Gümrükte vergi çıkmaması için proforma fatura üzerinde fiyatın düşük gösterilmesi genelde çok kullanılan bir yöntemdir. Ancak unutulmamalıdır ki, bir çok gümrükte cinsi ve nevi belli olan ürünlerin piyasa fiyatları araştırması yapılabilmekte ve müşterinize yüksek belirlenmiş bir keyfi fiyata göre vergi çıkartabilirsiniz. Ayrıca bazı müşterilerin vergi ödeme konusunda hassasiyetleri olabilir. Düşük bedel kesmeden önce müşterinizin onayını alın ve bilgilendirin.
- Kargo yapacağınız paketlerin kutu içeriğini ve sonra paketledikten sonra alıcının bilgilerini de gösteren kutunun resimlerini çekip saklayın. Olası kargoda paket kayıpları, hasar görmesi gibi durumlarda genelde sizden paketin içerik görselleri talep edilir. Bu durumlar için saklayın bu resimleri.
Diğer Kaynaklar
Etsy deneyimimi geliştirmek için yararlanabileceğim başka kaynaklar nelerdir?
- Etsy hikayesi (İngilizce)
- Cio Medya – Etsy Youtube Videoları (Türkçe)
- Nancy Badillo – Youtube Kanalı (İngilizce)
- Örnek bir başarı hikayesi. Etsy ile İzmir’den dünyaya e-ihracat yapıyor (Türkçe)
Etsy dışında benzer siteler var mı el emeği göz nuru ürünler mi satmak için?
- Amazon Handmade https://www.amazon.com/Handmade
- Bonanza. Etsy’nin en büyük rakiplerinden. https://www.bonanza.com
- Big Cartel. 5 ürüne kadar ücretsiz. https://www.bigcartel.com
- Zibbet. Aylık $5 https://www.zibbet.com/zibbet-marketplace
- Artfire https://www.artfire.com
- Store Envy https://www.storenvy.com
- Shopify. Ücretli ama kendinize air bir siteniz olsun isterseniz. https://www.shopify.com/free-trial
Bazı ülkelerde müşterim vergi ödemek durumunda olabilir. Hangi ülke ne kadar vergi alıyor? İstisnalar neler?
Gümrük Vergi Sınırı Yüksek Ülkeler: Endonezya, Japonya, Kore, Yeni Zelanda, Peru, Filipinler, Suudi Arabistan, Singapur, Tayvan, Amerika
Gümrük Vergi Sınırı Düşük Ülkeler: İngiltere, Arjantin, Avustralya, Brezilya, Çin, Mısır, Kuveyt, Libya, Pakistan, Tanzanya, Yemen
Bu konuda aşağıdaki siteler yardımcı olacaktır. (Bazı bilgilergüncel olmayabilir)