Raspberry Pi3 İlk Elimize Aldığımızda. NOOBS İle Başlayalım.
2015 yılının başlarından itibaren Raspberry Pi2 modeli ile harikalar yaratılırken 2016 Şubat ayında Raspberry Pi3 ile karşılaştık. Pi2 modeli yerine çıkan Pi3 modeli genel olarak 1.2GHz 64-bit quad-core ARMv8 daha hızlı bir işlemci, kablosuz bağlantı, bluetooth bağlantı özellikleri ile Pi2 modelinden farklılaşmakta.
Okullarda ve yeni başlayanlara Raspberry Pi3 Model B ile başlamalarını öneririz. Pi Zero ve A Model Raspberry modelleri daha çok sabit projelerde daha düşük enerji ihtiyacı olan işlerde kullanınız.
Burada yüklemelerin Raspberry Pi3 üzerinde nasıl yapılacağını göstereceğiz. Ancak Raspberry Pi2 modelinde de aşağı yukarı her şey aynıdır.
Alırken karta uygun bir adaptör tercih etmelisiniz. Bu adaptör 2.5A gücünde olmalıdır. Ayrıca çevre müdahalelerden etkilenmemesi için bir kutuya da ihtiyacınız olacak. Raspberry satan yerler genelde Raspberry Pi3 + Adaptör + Kutu + Bellek + Soğutucu türünden setler hazırlamışlardır. Set fiyatı maliyet olarak da daha makuldür tek tek almaya karşı. İnternetten satıcıları kolayca bulursunuz.
Peki Raspberry Pi3 ilk elimize aldığımızda ne yapacağız? İlk heyecanla direk HDMI kablo ile TV’nize bağladınız ama görüntü yok değil mi? Elbette uygun bir işletim sistemi kurulu bir microSD bellek gerekecek. Daha uzman kullanımda farklı alternatifler bulunsa da ilk başlayanlar NOOBS yöntemi ile ilk işletim sistemlerini yüklemelerini tavsiye ediyoruz.
NOOBS nedir ve nasıl kullanılır?
NOOBS basitçe Raspberry için istediğiniz işletim sistemlerini internetten indirip yüklemenizi sağlayan bir sistemdir. Yani kendimiz henüz internetten Raspberry için istediğimiz bir işletim sistemi indirip imaj olarak bir SD belleğe yazma becerisine sahip değilsek NOOBS bu işi bizim için yapmakta.
- Öncelikle Windows veya Mac bilgisayarımızdan https://downloads.raspberrypi.org/NOOBS_latest adresinden NOOBS imajını indiriyoruz. Bu yazı yazıldığı esnada 1.9.0 sürümü mevcuttu. Çok sık güncellenmektedir.
- Noobs imajı zip dosya şeklinde inecektir. Bu zip dosyayı bir kılasör içinde açıyoruz.
- En az 8GB kapasiteli ve olabildiğince hızlı çalışan tipte microSD belleğimizi tek bölüm ve Fat32 olarak formatlıyoruz. Windows da Dosya Yöneticisinde belleği taktıktan sonra göreceğiniz harf üzerine sağ tıklayıp Biçimlendir diyoruz. Hızlı format ve Fat32 seçip format işini bitiriyoruz. MacOS X de ise Disk İzlencesi uygulamasında MS-DOS FAT olarak formatlıyoruz.
- Format sonrası belleği çıkartmayın. Zip dosyayı açtığınız klasördeki tüm dosyaları microSD belleğin için kopyalayın.
- microSD belleği güvenli bir şekilde bilgisayardan çıkartıp Raspberry Pi kartınızın arkasındaki yuvaya takın.
- Raspberry Pi kartınıza klavye ve mouse taktıktan sonra HDMI kabloyla TV veya monitörünüze bağlayın. Adaptör ucunu da takıp adaptörü prize takın.
Raspberry Pi boot olduktan sonra yani açıldıktan sonra NOOBS ekranında yüklenebilecek sistemlerin ismi gelecektir.
Raspberry’nizi ethernet kart ile internete bağlamışsanız bir şey yapmanıza gerek yok ama Wifi kablosuz ile bağlamak isterseniz Wifi networks (w) seçeneği ile önceden ağa bağlanmasını sağlayınız.
Yukarıdaki ekranda yüklemek istediğiniz işletim sistemlerinin solundaki kutucuğu işaretleyip Install butonuna tıklıyoruz. NOOBS internetten seçili sistemleri indirip SD belleğinize kuracaktır. Bu sistemlerin arasında
Not: Windows 10 IoT yüklemesi de seçmişseniz Raspberry Pi2 ekranında aşağıdaki iki seçenek gelecektir. RTM olanı seçerseniz direk yükleme yapacaktır ama Insider sürümünü seçerseniz ekranda yönergeler sizi bir Windows hesabınıza girmenizi isteyecektir. Raspberry 3 üzerine kuracaksanız şu an için varsayılan olarak sadece Insider sürümü seçilebiliyor ve bir Microsoft hesabı ile Insider sitesine giriş yapmanız istenecektir ekrandan.
Kurma işlemi internet hızınıza göre biraz zaman alacaktır. Bitince Raspberry‘nizi yeniden başlattığınızda eğer tek işletim sistemi seçtiğiyseniz direk o başlatılacak, eğer birden fazla sistem seçtiyseniz ise aşağıdaki gibi bir seçim ekranı gelecektir.
Mouse veya klavye ile istediğinizi seçip başlatın.
Eğer yeni sistemler eklemek istiyorsanız Raspberry başlatırken klavyede Shift tuşuna basılı açarsanız yükleme ekranı gelecektir.