Sisteminizin TPM 2.0’ı Destekleyip Desteklemediğini Kontrol Etme
TPM 2.0, Trusted Platform Module yani Güvenilir Platform Modülü anlamına geliyor. Donanım güvence altına almak için tasarlanan bu mikrodenetleyici, entegre şifrelenmiş haberleşme yolunu kullanır. TPM 2.0 modülü anakartta mevcutsa donanımlar şifrelenmiş bir yazılımsal korunma altına alınır.
TPM yongası ve desteği ne sağlıyor, neden önemli?
TPM, tüm sertifika, kimlik doğrulama ve şifreleme anahtarlarını depolamak için bir yer görevi gören bir güvenlik yongasıdır. Bu yeni bir şey değil, TPM orijinal standardı 2014’te TPM 2.0 ile değiştirilen 1.2 idi, ancak ikincisi geriye dönük uyumlu olmadığı için TPM 1.4’e sahip olsanız bile sisteminizde Windows 11 çalıştıramazsınız.
Bu nedenle güvenlik açısından bakıldığında, TPM önemli bir fonksiyon sağlıyor, çünkü örneğin akıllı kartta olduğu gibi kullanıcıya değil, bu donanıma bağlı kimlik doğrulama ve şifreleme pini gibi değerli bilgileri depolamaktadır. Böylece siber suçlunun sadece pin kodunu değil, aynı zamanda ilgili donanımı da çalması ve donanımı kırmak için kullanıcının biyometrik özelliğini sağlaması gerekecektir.
Windows 11 TPM 2.0 desteğini zorunlu mu tutacak?
Sızdırılan Windows 11 yüklemelerinde görülüyor ki Microsoft TPM 2.0 destekli bilgisayarları zorunlu tutacak. Bu karar yakın zamanda değiştirilmezse sistem PC’nizde veya dizüstü bilgisayar anakartınızda TPM 2.0 desteğinin bulunması şart olacak Windows 11 sürüme güncelleme yapmak istiyorsanız. Bazı anakartlar TPM olmadan gelirken, ayrı olarak satın alınan bir çipi yerleştirebileceğimiz bir TPM yuvası bulunduruyorlar.
Bilgisayarım TPM 2.0 desteğine sahip mi, nasıl anlayabilirim?
Bu kolay. Windows 7, 8.x ve 10 sistemlerde aşağıdaki yönergeyi takip ederek sisteminizin TMP 2.0 desteğine sahip olup olmadığını kontrole edebilirsiniz.
- Windows sol altta arama kutusuna çalıştır komutu yazın veya Win + R tuş kombinasyonuna basın.
- Çıkan çalıştır penceresinde tpm.msc yazın ve Tamam tıklayın.
- Açılan uygulamada TPM özellikleri ile ilgili bilgiler verilecektir. TPM kullanıma hazır mesajı görüyorsanız şanslısınız. Anakartınız TPM 2.0 destekliyor ve Windows 11 için bu gereksinimi sağlıyor sisteminiz.