WordPress Blog Performansınızı ve Güvenliğini Artıracak Öneriler

Kullandığı şablonlarla bir çok kişinin kolayca web sitesi sahibi olmasını sağlayan WordPress için performans artırıcı özelliklerden bahsedeceğiz.
Tavsiye 1- Görsel ve scriptlerin tekrar yüklenmesini engelleme
Bu yöntemle WordPress sitemizde kullandığımız imaj dosyaları, javascript dosyalarının site ziyaretçileri tarafından her defasında tekrar yüklenmesinin önüne geçeceksiniz. Ziyaretçinin siteyi ilk görüntülemesinden sonra belirli bir süre boyunca tekrar aynı şeyleri yüklemeden hızlıca site görüntülemesi sağlanacaktır.
Aşağıdaki kodu sunucunuzdaki .htaccess dosyasına ekleyiniz. Burada süre olarak genelde 1 ay belirledik. Siz bunu değiştirebilirsiniz.
# BEGIN EXPIRES <IfModule mod_expires.c> ExpiresActive On ExpiresDefault "access plus 1 month" ExpiresByType image/x-icon "access plus 1 year" ExpiresByType image/gif "access plus 1 month" ExpiresByType image/png "access plus 1 month" ExpiresByType image/jpg "access plus 1 month" ExpiresByType image/jpeg "access plus 1 month" ExpiresByType text/css "access plus 1 month" ExpiresByType application/pdf "access plus 1 month" ExpiresByType application/x-shockwave-flash "access plus 1 month" ExpiresByType image/x-icon "access plus 1 year" ExpiresByType application/javascript "access plus 1 year" </IfModule> # END EXPIRES
Tavsiye 2- Performans Eklentileri (Plug-in)
Bazı eklentilerle WordPress sitenizin performansını monitör edebilir, performans artırıcı özellikler ekleyebilirsiniz.
P3 (Performance Profiler)
Bu eklentilerden bir tanesi P3 (Performance Profiler). Godaddy firmasının plug-in uygulaması olan P3-Profiler bir çeşit yüklü eklentilerin performanslarını ölçen özelliklere sahiptir. Hangi eklenti ne kadar yükleme zamanı harcıyor bu tip bilgileri raporlayabiliyor. Böylece sistemi tıkayan eklentiler varsa onları kapatarak performansınızı yükseltiyorsunuz. Eklenti yükleme ekranında P3 olarak aratıp yükleyebilirsiniz.
Eklentileri aşağıdaki linkten zip dosya olarak indirip WordPress eklenti yükle bölümünden zip dosya yükleyip kurabilirsiniz veya WordPress eklenti yükle bölümünden arama motoruna ismini yazıp yükle seçeneği ile yükletebilirsiniz.
WP Smush
Diğer bir faydalı gördüğümüz eklenti ise WP Smush eklentisidir. Bu eklenti Wordpress sitenize yüklediğiniz resimleri optimize edip, içindeki gereksiz bilgileri silerek imaj dosyalarının daha küçük boyutta yüklenmesini sağlar. Eklenti kurulduktan sonra her imaj yüklemede otomatik bu işi yapar. Hali hazırda yüklenmiş imaj dosyalarınızı da menüsünden optimize edebilmektedir.
WP Super Cache
Wordpress sitemizde yazılarımızın içerikleri çok sık değişmiyorsa bu cache eklentisi ile sayfalar daha hızlı yüklenebilmektedir. WP Super Cache eklentisi sitenizde oldukça iyi bir performans artışı sağlamaktadır. Bunun yerine alternatif diğer popüler cache eklentisi W3 Total Cache de kullanılabilir. Son sürümlerde WordPress LiteSpeed Cache desteklemektedir. Onu da kullanabilirsiniz.
WP Optimize
Performans artışı yaparken veritabanını da unutmuyoruz.
Wordpress veritabanı zamanla silinmiş yazılar, yayındaki yazıların her revizyonda kopyalarının tutulduğu alanlar, spam ve silinmiş yorumlar ve bunun gibi veritabanını meşgul eden şeyleri temizleme işini WP Optimize eklentisine bırakın.
Benzer bir iş yapan WP-Sweep eklentisi de kullanılabilir.
Tavsiye 3- Veritabanı Optimizasyonu
Aşağıdaki satırları wp-config.php dosyanızda define(‘WP_DEBUG’, false); satırından sonraya ekleyin.
Bu ifadelerle normalde 30 gün olan ayarı, 5 gün sonunda çöp olarak duran şeyleri silecek ve her yazının en fazla 3 revizyonunu tutacaktır. Normalde bu revizyonlar sonsuzdur.
define ('EMPTY_TRASH_DAYS', 5); define ('WP_POST_REVISIONS', 3);
Tavsiye 4- CDN Domain Kullanımı
Bilindiği gibi internet tarayıcıları (IE, Chrome, Firefox, vs) bir siteyi yüklerken aynı domainden (alanadı) tek bir istekte (request) bulunabilirler. Aynı anda resim yüklerken, bununla beraber bir javascript dosya yüklenemez. Ancak bu işlem farklı domainlerden aynı anda olabilmektedir. Bu nedenle bazı javascript, css, resimleri farklı bir siteye yükleyip oradan çağırmak sayfa yüklemesini hızlandıracaktır. Başka bir siteye yükleyemiyorsanız en azından aynı alanadınıza ait bir alt alanadı oluşturup farklı çağrılar yapmak yerinde olacaktır. Örneğin www.siteniz.com yanında cdn.siteniz.com olarak da çağrı oluşturmak iyi olacaktır.
Sitenizin yükleme hız testini yapmak isterseniz https://gtmetrix.com veya https://tools.pingdom.com ziyaret ediniz. Sitenizin analizini yapıp rapor ve öneriler sunacaktır.
Tavsiye 5- gZIP Sıkıştırma Kullanmak
Sunucudaki web siteniz ile ziyaretçinin bilgisayarı arasında veri trafiğini sıkıştırıp göndermek de performansa büyük etki etmektedir. Bunu çeşitli yöntemlerle yapabiliriz.
Sunucunuzda gzip sıkıştırma çalışıp çalışmadığını https://varvy.com/tools/gzip sitesinden kontrol edin. Çalışıyorsa aşağıdaki gibi bir sonuç gelecektir. Sitemizde sıkıştırma yöntemiyle %80.3 oranında veri trafiği azaltılmıştır.
Çalışmıyorsa .htaccess dosya içine apache web sunucu kullanıyorsanız aşağıdaki satırları eklemek olacaktır.
## ENABLE GZIP COMPRESSION ## <IfModule mod_gzip.c> mod_gzip_on Yes mod_gzip_dechunk Yes mod_gzip_item_include file .(html?|txt|css|js|php|pl)$ mod_gzip_item_include handler ^cgi-script$ mod_gzip_item_include mime ^text/.* mod_gzip_item_include mime ^application/x-javascript.* mod_gzip_item_exclude mime ^image/.* mod_gzip_item_exclude rspheader ^Content-Encoding:.*gzip.* </IfModule> ## ENABLE GZIP COMPRESSION ##
Yukarıdaki kodlar apache web sunucuda çalışacaktır. https://varvy.com/tools/gzip sitesinden sıkıştırmanın etkin olup olmadığını kontrol edin. Eğer etkin olmamışsa yukarıda eklediklerinizi silip aşağıdaki kodları deneyin.
AddOutputFilterByType DEFLATE text/plain AddOutputFilterByType DEFLATE text/html AddOutputFilterByType DEFLATE text/xml AddOutputFilterByType DEFLATE text/css AddOutputFilterByType DEFLATE application/xml AddOutputFilterByType DEFLATE application/xhtml+xml AddOutputFilterByType DEFLATE application/rss+xml AddOutputFilterByType DEFLATE application/javascript AddOutputFilterByType DEFLATE application/x-javascript
Eğer apache değilde nginx web sunucu kullanıyorsanız aşağıdakini ekleyin.
gzip on; gzip_comp_level 2; gzip_http_version 1.0; gzip_proxied any; gzip_min_length 1100; gzip_buffers 16 8k; gzip_types text/plain text/html text/css application/x-javascript text/xml application/xml application/xml+rss text/javascript; # Disable for IE < 6 because there are some known problems gzip_disable "MSIE [1-6].(?!.*SV1)"; # Add a vary header for downstream proxies to avoid sending cached gzipped files to IE6 gzip_vary on;
Tavsiye 6- Güvenlik önlemleri almak
WordPress kullandığınızda öncelikle en son sürüm kullandığınızdan emin olun. Çünkü WordPress siteler en fazla saldırı altındaki sitelerdir. Bunu yönetim (admin) panelinden güncelleme bölümünden kontrol edebilirsiniz. WordPress kendisi veya herhangi bir eklenti için güncelleme bulduğunda sizi yönetim panelinin üst barındaki menüde bir uyarı işareti ile bilgilendirecektir.
Güvenlik özellikleri için yapılabilecek bir çok şey bulunmaktadır. Bunları ayarlamak tecrübesiz veya orta tecrübeli WordPress kullanıcıları için zahmetli ve zor olacaktır. Bunları tek elden halleden Themes Security ismindeki eklentiyi tanıtmak istiyoruz.
iThemes Security
iThemes Security veya bir diğer eski adıyla Better WP Security ile tek elden siteniz için gerekli bir çok güvenlik önlemini sitenize eklemiş olacaksınız.
30’dan fazla güvenlik sistemi sitenize entegre edilmiş olacaktır. En önemlileri yönetici (admin) şifrelerini deneyen kişilerin IP adreslerini belli bir süre bloke etmesi, kılasör güvenlikleri, WP sitenizdeki dosyaların taranması ve olası güvenlik risklerinin rapor edilmesi, güvenliği tehdit eden bot (otomatik sistem robotları) saldırılarını önleme şeklinde sıralayabiliriz. Eklenti ücretsizdir ve ücretsiz sürümü yeterince koruma sağlar, ancak ücretli Pro sürümü ile bir üst seviye güvenlik önlemeleri ve eklenti teknik desteğe sahip olursunuz.
Tavsiye 7- Videoları direk sitenizden çalıştırmayın
Normalde görsel yükleyebildiğiniz gibi videolarınızı da WordPress sitenize yükleyip HTML5 görüntüleyici ile gösterebilirisiniz. Ancak yavaş bir hosting sunucu üzerindeyseniz bu tüm trafiğin siteniz üzerinden harcanacağı için yavaş bir işlem olacaktır. Bunun yerine videolarınızı YouTube sitesine yükleyin ve direk video linkini kullanın.
Tavsiye 8- Başka sitelerin sizin görsel ve diğer bağlantılarınızı direk kullanmasını engelleyin
WordPress sitenizde kaliteli içerik oluşturuyorsanız, muhtemeldir ki er ya da geç bunları başka sitelerde kullanmak isteyeceklerdir. Bunu direk kullanmak yerine sizin sitenizdeki görsellere direk link verip sizin sunucu kaynaklarınızı kullanıp bunları kendi sitelerinde göstermek olabilir.
Bunu engellemek için .htaccess dosyanızın altına şu satırları ekleyin. Bu durumda kimse sitenizden jpg, jpeg, png, gif uzantılı dosyaları uzaktan kullanamaz.
sitenizinismi.com yazan yere kendi site adresinizi yazın.
#disable hotlinking of images RewriteEngine on RewriteCond %{HTTP_REFERER} !^$ RewriteCond %{HTTP_REFERER} !^http(s)?://(www.)?sitenizinismi.com [NC] RewriteCond %{HTTP_REFERER} !^http(s)?://(www.)?google.com [NC] RewriteRule .(jpg|jpeg|png|gif)$ – [NC,F,L]
Tavsiye 9- WordPress sitenizi ve Eklentilerinizi güncel tutun
Bunu hatırlatmaya gerek yok ama güncel sürüm WP ve eklentiler kullanmak her zaman daha iyi performans ve özellikle güvenlik için gereklidir. Zaman zaman yönetim paneline girip bakın. Zaten üst tarafta güncelleme olup olmadığını size bildirecektir.