Otomobil

Yağmurlu Havalarda Güvenli Sürüş

Sonbahar yağmurları kendilerini göstermeye başladığı bugünlerde,  yağmurlu havalarda güvenli bir sürüşün gerektirdiği kimi az bilinen ve dikkatinizden kaçmış olabilecek tavsiyeleri sizlerle paylaşmak istiyoruz.

Buğulanan camlar

Aracınızın içi ile dışarıdaki hava arasındaki sıcaklık farklı camların buğulanmasına neden olabilir. Ön ve arka camlardaki buz çözücülerle birlikte klimayı da açmak bu sorunu manuel olarak çözmekten sizi kurtaracaktır.

cam-bugulanmasi

Yağışlı günleri bir kafede sevdiklerinizle, veya sıcacık evinizde film izleyerek geçirmek en ideali olsa da, eğer araç kullanmanız gerekiyorsa, bu tavsiyeleri dikkate almak sizi yol kenarında bir çekici beklemekten veya daha kötüsünden koruyabilir.

Farları yakın

Yağmurlu havalar, hem yolu, hem diğer araçları hem de yol işaretlerini net şekilde görmenin kolay olmadığı şartlar. Tehlikeyi uzak tutmanın birinci kuralı görünür olmak, yani farlarınızı yakın.

yagmurdafar

Yavaşlayın

2012 yılında Türkiye’de gerçekleşen kazaların bir numaralı nedeninin yol ve hava koşullarına uygun olmayan sürüş tarzı olduğunu biliyor muydunuz? İstatistiklere göre yağışlı havalarda en fazla kaza, yağışın ilk 10 dakikası içerisinde gerçekleşiyor. Yağmur ilk başladığında zemindeki toz ve yağ su ile birleştiğinden yolu aşırı derecede kayganlaştırarak, yolu daha tehlikeli bir hale getiriyor. O yüzden yağış başladığı anda ilk yapmanız gereken yavaşlamak.

Tetikte olun

Çoğunlukla araba kullanmak, her an farkında olamadığımız, alışkanlıkla yürütülen bir durum. Yağmur başladığında, yol şartları her zaman alışık olduğunuzdan farklı olacağı için etrafınıza daha fazla dikkatinizi vermeli ve eğer kullanıyorsanız otomatik sürüş modlarından çıkmalısınız.

Suda kızaklamaya karşı dikkatli olun

Yağmurun aracınızın önünde, sizin ilerleme hızınızdan daha hızlı birikmesi halinde suyun basıncı aracınızı havaya kaldırabilir. Aracınızın yolla teması kesildiğinde ise kayma ve kontrolden çıkma tehlikesi oluşabilir. Bu durumu önlemenin en önemli yolu lastiklerinize iyi bakmak, havalarını düzenli kontrol etmek ve gerektiğinde değiştirmeyi ihmal etmemek. Çünkü iyi durumdaki lastikler size bir çok olası zorlu durumda daha fazla kontrol kabiliyeti verecektir.

yagmurda-lastik

Kendinizi kızaklama halinde bulursanız, sakin kalın, önünüzdeki aracın izlerinden gitmeye çalışın ve savrulmamak için kesinlikle ani frenlerden ve keskin dönüşlerden kaçının. Yavaşlayana kadar ayağınızı gazdan yavaş yavaş çekin ve fren yapmak zorundaysanız çok yavaş hareketlerle yapın. Aracınızda ABS varsa, sonuna kadar basın.

Patinaj

En iyi ve en dikkatli sürücülerin bile başına gelebilir.  Kayan otomobile içgüdüsel verilen ilk tepki frenleme yapmak fakat aynı zamanda bu yapılacak en yanlış hareket. Aracınızda ABS varsa sertçe frene sonuna kadar basıp aracınızı kayma yönünde yönlendirin.

Takip mesafesi, sollama ve ıslak ayakkabılar

Yağışlı havalarda takip mesafesini biraz geniş tutmanızda yarar var. Yani yaklaşık 2 araçlık bir mesafe bırakmalı ve özellikle büyük araçları gerekmedikçe sollamamaya önem vermelisiniz. Ayrıca yağışlı havalarda altları ıslak ayakkabılar fren pedalından kolayca kayabilmektedir. Aracınıza binmeden ayakkabı tabanlarınızın nemini almanız sürüş sırasında kolaylık sağlayabilir.

Orta Şerit

Yağış sırasında genelde su en çok kenarlarda birikir. Mümkün olduğunda orta şeridi takip etmeye çalışın. Eğer derin sulara girmeniz gerekirse yavaş yavaş frenleme yaparak balatalarınızı kurutmanız gerekebilir.  Yağış çok ağırlaşır ve durmanız gerekirse en iyisi elbette korunaklı bölgelerde ve dinlenme alanlarında durmak fakat bu mümkün değilse yolun kenarından olabildiğince uzak bir noktada farlarınız açık şekilde durmalısınız.


Kaynak: S. Okumuş / tasit.com

 

Daha Fazla Göster

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu
Kapalı

Reklam Engelleyici Algılandı

Lütfen Add Blocker uygulamanızı bu site için devre dışı bırakın. Rahatsız edici bir reklam uygulamamız yoktur. Please turn the Add Blocker off as you may see there is no annoying ads in the blog.